środa, 16 października 2013
Razowe pszenne bułeczki z otrębami
Składniki na 12 małych bułek:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki otrębów pszennych
- szklanka letniej wody
- 20g drożdży
- 2 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
- łyżka maku
- łyżka miodu (u mnie syrop z mniszka lekarskiego)
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Robimy rozczyn: drożdże, część wody, miód i łyżkę mąki pszennej mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Resztę składników umieszczamy w misce, dodajemy rozczyn i mieszamy. Wyrabiamy ciasto ok 8 minut (ciasto jest dość klejące). Następnie odstawiamy do podwojenia objętości - u mnie to trwało około godziny. Odgazowujemy uderzając lekko pięścią, później wyrabiamy chwilę, dzielimy ciasto na 12 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Zostawiamy na pół godziny, przykryte czystą ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy bułeczki przez 15 - 20 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz