W tym roku postanowiłam przerobić jabłuszka z rajskiej jabłonki. Jest to odmiana z malutkimi bordowymi owocami. Na surowo są cierpkie i należy je zbierać po pierwszych przymrozkach. Jabłuszka zagotowałam w cukrowym syropie i w smaku wyszły bardzo intrygujące, słodkie, ale jednocześnie z charakterem:)
Kandyzowane rajskie jabłka:
- 350 g jabłek
- ok. 500 g cukru
- 200 ml wody
Przebrać jabłka i wyrzucić zepsute, jeżeli chcemy, możemy oderwać ogonki (ja zostawiłam), następnie dokładnie umyć. Każdy owoc ponakłuwać wykałaczką, żeby jabłka się nie rozpadły. Cukier z wodą zagotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, chwilkę pogotować i ostrożnie dodać jabłka. Gotować ok.10 minut. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Można dodatkowo zapasteryzować, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz