piątek, 18 października 2013

Jesienna granola

Granola jest świetnym dodatkiem do mleka lub jogurtu. Zrobiłam ją w wersji jesiennej, bardzo pasuje do tego co dzieje się za oknem. Nie podałam dokładnej ilości wszystkich składników, bo każdy może ich dodać ile chce, na drugim zdjęciu widać ile ja dodałam. Polecam granolę w różnych wariacjach smakowych:)



Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- duża garść nasion słonecznika
- garść siemienia lnianego
- orzechy włoskie 
- rodzynki
- suszone jabłka
- szuszone gruszki
- rodzynki
- 2 łyżki cukru muscovado
- pół łyżeczki cynamonu

Płatki owsiane, orzechy, siemię lniane, słonecznik i cynamon mieszamy z cukrem i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut. Granolę trzeba co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Podczas pieczenia możemy pokroić jabłka i gruszki na mniejsze kawałki. Kiedy granola jest gotowa wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy. Wystudzoną mieszamy z rodzynkami, jabłkami i gruszkami. Przechowujemy w czystym słoiku lub puszce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz